2015. december 10., csütörtök

komment

Ezt a kommentet még nem sokkal a támadás után írtam, a « Hello Magyarokra », de ott valamiért nem jelent meg. Talán valami olyasmit fejtegetek benne, amit nem kéne ? Pedig próbáltam lehetőleg úgy fogalmazni, hogy « középen » maradjon a mondanivalóm. És ha Was Albert : « Patkányok honfoglalása » elfér a poszt alatt, akkor az én véleményem is elférne. Amúgy nehéz « középen állni » a témában, ezt megtapasztaltam már a nyári magyarországi migráns-kríziskor is. Gondoltam, beteszem most ide, ebbe a blogba ezt a hozzászólást, mert jól sikerült. Erre az írásra felel. http://hellomagyarok.hu/offtopic/a-parizsi-fekete-pentek-13-gondolatok-a-tamadasok-masnapjan

« Sok mindennnel egyetértek, de azért lennének kiegészítéseim. (Itt élek lassan 7 éve, párom francia, gyerekeink vannak). Pár éve még én is úgy gondoltam, hogy alapvetően a többségi társadalom tehet az integráció hiányáról, de azóta elköltöztünk Párizs egy bohém negyedéből külvárosi "banlieube", és mások lettek a tapasztalataim. Ahhoz, hogy valamennyire megértsük a helyzetet, ismerni kell az iszlámot is (bár az a vallás nem egységes, nincs konkrétan olyan irányítása, mint mondjuk a katolicizmusnak). Sajnos én érzékelek egy olyan "lenézést", ami a nem megfelelő hitűeknek szól, de ha nincs is lenézés, elkülönülés van, a 6-7 éves gyerekeknek az iskolában (közöttük dolgozom), már alapvető kérdés, hogy ki eszik disznóhúst és ki nem, ez alapján kategorizálnak. A kinyilatkoztatott vallások tanításai szerint, aki nem arra megy, amerre mi, azt Isten kevésbé szereti, vagy kifejezetten utálja. Tudom, elvileg ezt tanítja a kereszténység is, de jelenleg ez a gondolat a kereszténységen belül "opcionális", azaz hatalmi pozicióba lévő emberek nem beszélnek már ilyesmiről (hangosan). Ne felejtsük el, az iszlám 600 évvel fiatalabb, mint a kereszénység, ez most eléggé érződik. (Milyen volt a kereszténység a XV. században?) És érezhető egyfajta "reiszlamizáció", azaz a bevándorlók 2-3. generációja látványosan visszatér a vallás keretei közé, ez az identitásának, sőt a különállásának legmeghatározóbb része. Emiatt is radikalizálódnak, nem csak szociális sérelmek miatt. Ettől függetlenül a francia társadalom "szalonrasszizmusa" igaz, tettenérhető. A "gettokörnyékeket" magára hagyja az állam. A mi városunkban a "katolikus magániskola" a szinvonalas oktatást jelenti, az állami iskolákra ugyanis a "dzsungelharc" jellemző. És fontos megemlíteni az Algériai Háborút is, ahol a francia katonák szörnyűségeket követtek el a civil lakossággal szemben, ma sincs igazából kibeszélve ez még a társadalomban. De a bevándorló családok gyermekei ismerik ezeket a rémtörténeteket (az országban élő arab/muzulmán lakosok nagyrésze algériai származású).
Én mindezek miatt látok sajnos "trójai ló" effektust a mostani bevándorló krízisben is, nem csak azért, mert a százezrek között könnyen elbújik párszáz terrorista, hanem mert a most érkezők leszármazottjai is potenciális radikálisok lesznek, ha az integráció nem lesz jobban megoldva. De mi a garancia arra, hogy ez sikerül? Európa is gazdasági regresszióban van, nincs ennyi plussz munkahely (csak szarmunkák), a gettósodás megállíthatatlan folyamat (a "másmilyenek" elköltöznek, mi is azt tervezzük a családommal), és, -mint fent említettem-, az integráció elmaradása kétirányú. Nem csak a többségi társadalomnak kell befogadóbbnak lennie, a kisebbségnek is szekularizálódnia kell, mert az iszlám tanításai sajnos sok szempontból ellentmondanak a modern demokráciáknak. Viszont a szekularizálódást nem fogják automatikusan identitás-vesztésnek megélni? És akkor megint ott vagyunk, hogy bemutatkozhat-e valaki Mohamedként az ügyfélszolgálaton? Ez egy ördögi kör.

Saint-Denis: valóban a "leginkább gettókörnyék" a "neuf trois", de ez a támadás nem Saint Denis lakossága ellen szólt, hanem a State de France közönsége ellen, ami Franciaország legnagyobb és legfontosabb stadionja, épp a nemzeti válogatott játszott, az elnök is jelen volt. Saint Denis csak "helyet ad" a stadionnak, az ottani támadás a francia társadalom elleni támadást szimbolizálta. » 

UP DATE :
Közben mégis berakták, ezek szerint csak technikai okokból nem láttam én akkor.

2 megjegyzés: